ÎNVĂȚĂM CA SĂ ÎI ÎNVĂȚĂM PE ALȚII

Aplicații pentru care nu scoți un leu din buzunar.

ALTERNATIVE SOFTWARE DISTRIBUITE SUB LICENȚĂ gpl GNU (lICENȚĂ pUBLICĂ GENERALĂ)

Licență Publică Generală GNU este o licență software a Fundației pentru Software Liber care dă dreptul oricărui utilizator să copieze, modifice și redistribuie programe și coduri sursă ale programatorilor care își licențiază operele sub tutela GPL GNU.

sisteme de operare

Sistemul de operare reprezintă o colecție de aplicații de bază care are o interfață grafică și fără de care calculatorul ar fi doar un deșeu DEEE – https://www.ecotic.ro/info-reciclare/

Microsoft Windows, indiferent de ce versiune, este un sistem de operare cu care am luat contact toți cei care am avut un prim PC. Doar pentru că a fost printre primele, nu trebuie să fie singura opțiune.

Este un sistem de operare distribuit sub o licență comercială – scoți ceva bani din buzunar.

Cât credeți că se cheltuiește din buget – și când spun buget trebuie să vă gândiți la taxele și impozitele care se pun pe muncă – cu achiziționarea acestor licențe de tot aparatul administrativ?

Aștept mesaje de la voi cu opinii despre acest subiect.

Acestea fiind spuse, să vă aduc în atenție câteva alternative.

Linux Mint

Linux Mint este o distribuție – diferitele versiuni de sisteme de operare bazate pe nucleul Linux poartă denumirea de distribuții – bazată pe Ubuntu (o altă distribuție Linux, foarte răspândită, dar cu o interfață grafică de utilizare pe care nu o suport).

Pentru cei care doresc să facă tranziția de la Windows la o distribuție Linux, așa cum a fost cazul meu, Linux Mint este cea mai potrivită alegere.

Vine la pachet cu toate aplicațiile de care ai nevoie pentru a lucra la școală, la muncă și oriunde dorești. Despre ele voi vorbi mai jos.

Nu te teme de schimbare!

Tot timpul învăț și putem învăța împrteună să facem alegeri mai bune, sau mai bine zis, mai potrivite pentru bugetul nostru.

aplicații pentru birou

Ce sunt aceste aplicații? Sunt aplicații pentru procesare text (editare text), calcul tabelar, creare prezentări, baze de bate și mai știu eu ce.

Ele se distribuie în suite, colecții de aplicații. Una din aceste aplicații pentru birou care domină piața este Microsoft Office – voi îi spuneți Word și Excel.

De ce a ajuns să domine această piață? Simplu: lobby puternic – cunoscut sub denumirea de șpagă – pe lângă cei care decid. Un impostor – sinonimul acestui cuvânt fiind politician neaoș – acceptă o mică atenție, foarte bine mascată (știți cum ne-au obișnuit: “În cel mai rău caz poate fi o problemă de moralitate, nicidecum de legalitate”), ca să favorizeze achiziționarea acestor licențe – bani, resursă financiară, cu care s-ar fi putut achiziționa echipamente hardware acolo unde este mare nevoie și nu sunt posibilități, pe care s-ar fi instalat software sub licență publică generală (GPL).

Te întreb:

Câte din aceste aplicații pentru care s-au cheltuit mulți bani – îți voi repeta până vei înțelege că toți acești bani vin din impozitarea muncii noastre – se folosesc cu adevărat la potențialul lor?

Asta în condițiile în care datele cu privive la abalfabetism în România sunt unele îngrijorătoare.

De ce cineva aflat la conducerea unui minister face o asemenea alegere având alternative? Oare pentru că ne dușmănește și își dorește cu orice preț să ne distrugă ca nație?

Scrie-mi, te rog. Poate că mă înșel eu.

O introducere cam lungă, dar rațională. Să vă propun alternativa.

LibreOffice

Este o suită de aplicații pentru birou care a evoluat foarte mult și este compatibilă cu alte aplicații de genul acesta. Azi este o alternativă pentru Microsoft Office.

În numele proiectului cuvintele Libre („liber”) și Office („birou”) se referă la suită de programe de birou liberă. Ca program liber, utilizatorii îl pot descărca gratuit, îl pot modifica, îl pot utiliza independent de mediu și pot distribui LibreOffice liber, fără restricții. LibreOffice este disponibil în peste o sută de limbi, inclusiv în limba română, și include verificator ortografic pentru limba română.

Susține prin utilizare. Nu te costă nimic să alegi pentru viitor.

editare audio, imagine și video

Și aici avem la dispoziție câteva aplicații cu care putem crea conținut. Ce este acest conținut? De la a înregistra scurte povești, a lectura cărți sau propriile opinii cu privire la anumite subiecte până la a crea sau mdifica imagini și a pune cap la cap toate astea într-un clip video, toate reprezentând creare de conținut.

Instrumentele le aveam. Ar trebui să nu mai găsim scuze.

Audacity

Audacity este un program de editare audio gratuit și foarte bun. Drept dovadă el este și foarte popular, folosit foarte mult de ceai care fac podcast.

Pe lângă posibilitatea de a înregistra din surse multiple, Audacity poate fi utilizat pentru post-procesarea tuturor tipurilor de semnal audio, inclusiv pentru podcast-uri prin adăugarea de efecte precum: normalizarea, trimming, și fading (in and out)

Ce îți mai lipsește ?! Pe lângă inițiativă – îndrăzneala de a ieși dintr-o zonă de confort – lucru pe care nu-l vei găsi de cumpărat pe nicăieri, mai trebuie și un microfon de podcast – pe acesta îl poți cumpăra.

Alege de pe ZEEDO SHOP ce microfon dorești.

https://www.zeedoshop.ro

Exprimă-te într-un mod care să conteze, făra să țipi aiurea într-un tramvai.

Tonul ridicat nu este un argument.

 

GIMP - GNU Image Manipulatinon Program

GNU Program de Manipulae a Imaginii este un program pentru editarea imaginii. Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit de Photoshop.

GIMP este alternativa pentru Photoshop. Pentru ceea ce ne dorim noi să facem cu un program de editare a imaginii, GIMP este răspunsul.

Hmm… ca să ne putem bucura din plin de un asemenea program ne trebuie o tabletă grafică. Nu sunt deloc scumpe.